המשבר במחירי הברזל עשוי להעמיק עקב מתיחות סחר בין ארה”ב לסין; האופטימיות לדרישה בסין נמשכת
המתיחות הגוברת בסחר בין ארה”ב לסין עשויה להפעיל לחץ נוסף על מחירי הברזל בשנת 2025, ככל שמכסים מוגברים עשויים להפחית את היצוא הישיר והעקיף של פלדה מסין, כך אמרו כורים ואנליסטים ל-S&P Global Commodity Insights.
עם זאת, הם נותרו אופטימיים שהדרישה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם תישאר חזקה נוכח הצמיחה בתעשייה ובתחום התשתיות.
בייג’ינג הודיעה ב-4 בפברואר כי תטיל מכסים נוספים של 15% על ייבוא פחם וגז טבעי ממותקל מארה”ב, עם מכס נוסף של 10% על ייבוא נפט גולמי מארה”ב, התקף החל ב-10 בפברואר, כנקמה למכסים של 10% שהטיל נשיא ארה”ב דונלד טראמפ על מוצרים סינים החל ב-4 בפברואר.
כורים באוסטרליה, יצרנית הברזל הגדולה בעולם, חוששים כי השוק לברזל שבתעשיית הפלדה רק יחריף.
“אוסטרליה היא מדינה מסחרית, כך שאין סיכוי שהיא תוכל להימלט מההשפעות השליליות של מלחמת סחר בינלאומית. כמובן שאוסטרליה צריכה להיות מודאגת. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין שעלולים להיות קשיים לפנינו,” אמר וורן פירס, מנכ”ל ארגון חברות הכרייה והחקירה (AMEN), בראיון מייל.
פירס חושש שאם הכלכלה הסינית תאט, תעשיית הפלדה לא תזדקק לאותו כמות של ברזל כמו בתקופות הצמיחה החזקה של סין. “אנו חיים בתעשייה מחזורית, אך מחזורים אינם מושפעים בדרך כלל מהתערבויות ממשלתיות, כמו שאנו רואים כרגע,” אמר פירס.
על פי פול ברתולומיאו, אנליסט בכיר ב-Commodity Insights, התעשייה הייתה “המובילה” בקרב משתמשי הקצה של פלדה בסין ב-18 החודשים האחרונים.
עם זאת, “כל הגבלה על היכולת של סין לייצא מוצרי תעשייה עקב מכסים עשויה להשפיע על הדרישה לברזל, במיוחד כאשר נראה שתחום הבנייה למגורים עומד לרדת והדרישה לתשתיות מסורתיות היא חלשה,” אמר ברתולומיאו.
בעקבות הכרזת המכסים של טראמפ ב-1 בפברואר, סגרה המחיר של ברזל CFR בסין ב-62% ב-105 דולרים לטון ב-3 בפברואר מ-106 דולרים לטון ב-31 בינואר. המחירים ירדו עוד ל-104.4 דולרים לטון ב-5 בפברואר, כך עולה מנתוני Commodity Insights.
מחירי הברזל פגיעים
המחלוקת בסחר בין ארה”ב לסין עשויה להשפיע על מחירי הברזל במספר דרכים.
“מדיניות קובעי המדיניות בסין היא כנראה להחליש את היואן כדי לקזז את המיסים המוגברים של ארה”ב,” מה שיביא ל”פחות כוח קנייה לייבוא ברזל מאוסטרליה, אחד מהשותפים העיקריים של סין למסחר בברזל,” אמר קלווין וונג, אנליסט בכיר ב-OANDA, בראיון מייל.
זה, בתורו, ימשוך “עמדות ספקולטיביות שיטתיות קצרות גם של ברזל וגם של הדולר האוסטרלי, מכיוון שלשניהם יש הקשר ישיר חזק בהתבסס על נתונים מהעבר. פעולות ספקולטיביות אלו עשויות להחליש את התחזיות למחירי הברזל,” אמר וונג.
Commodity Insights הורידו את תחזית המחירים של הברזל ל-2025 כדי להגיע לממוצע של כ-98.2 דולרים לטון בשל “חידוש מצרפי לא צפוי בסין ברבעון מרץ, מתיחויות סחר גוברות וציפיות מדוכאות לגבי קנה המידה של אמצעי הגירוי של בייג’ינג.” זה אמר כי המחיר יכול לרדת ל-73 דולרים לטון עד 2031 לפני שיתחיל להתאושש ב-2032.
תקווה קלושה
“לסין תמיד הייתה היכולת למצוא לקוחות ושווקים חדשים, כך שאנו חושבים שכל השפעה על הדרישה לברזל לא תהיה חמורה מדי, לפחות בטווח הקצר,” אמר ברתולומיאו.
יצרנית הברזל האוסטרלית המרכזית פורסקיואו גם בטוחה בדרישה הסינית למרות ההשפעה הפוטנציאלית של מכסים. “הדרישה לפלדה בסין הייתה חזקה due לצמיחה חזקה בתעשייה, תשתיות והשקעה באנרגיה מתחדשת. אנו מצפים שזה יימשך בטווח הקרוב,” אמר דובר של פורסקיואו בהודעת מייל.
“אנו עוקבים באופן קבוע אחר שינויים בזרמי המסחר הגלובליים. אנו רואים את סין ממשיכה לתמוך באופן פעיל בכלכלה הפנימית שלה ובדרישה לפלדה,” אמרו בפורסקיואו.